daisy medium

 

08/10/2012

Σας παραθέτω τη μαρτυρία του Δημήτρη Αυξέντη, σχετικά με τα γεγονότα της Νάουσας το 1961, που κατέληξαν στο λιθοβολισμό του πατέρα μου και των θεατών της συναυλίας.

Μαργαρίτα

Υ.Γ. Η ορθογραφία είναι του κυρίου Αυξέντη. Εμείς απλά δακτυλογραφήσαμε το γραπτό του.

Νάουσα, Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 1961

Ο Μίκης Θεοδωράκης με το Μουσικό του Συγκρότημα ήρθε στη Νάουσα. Το παράξενο της εποχής φάνηκε με την άδεια που πήρε από το Αστυνομικό Τμήμα. Η εμφάνιση θα γινόταν στο θερινό κινηματογράφο «ΑΓΓΕΛΙΚΑ» κι όχι στο Χειμερινό!!

Το βράδυ λοιπόν εκείνο όταν άρχισε το τραγούδι αμέσως έγινε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και συγχρόνως άρχισαν να πέφτουν πέτρες σε σχήμα αυγού (μεγάλου) στον χώρο που ήταν οι θεατές κι άρχισε ο κόσμος να τρέχει δεξιά αριστερά για να αποφύγει τα δυσάρεστα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης άρχισε να καλεί τον κόσμο να μην φύγει και ότι θα «τραγουδήσουμε χωρίς Μικρόφωνα».

Το κακό όμως με τις πέτρες και αναγκάστηκε να κατέβει κάτω και να πάει στην Αστυνομία να κάνει τα παράπονά του. Βέβαια εκεί τον πήγα εγώ (στην Βύρωνος) αλλά το Αστυνομικό τμήμα ήταν ΚΛΕΙΣΤΟ!!

Θυμάμαι καλά τα λόγια του «Πρώτη φορά βλέπω ΚΛΕΙΣΤΟ Αστυνομικό Τμήμα».

Βέβαια επέστρεψε στον Κινηματογράφο «ΑΓΓΕΛΙΚΑ» για να συνεχίσει την εκπομπή του Μουσικού του Προγράμματος.

Όλο το κακό ήταν σχέδιο της Στρατιωτικής Αστυνομίας της τότε Άλφα-Μι. Αυτό βέβαια φάνηκε αμέσως και στην είσοδο του Κινηματογράφου.

Την επόμενη μέρα τους συνάντησα όλους στο Ζαχαροπλαστείο Γιαννούλη που ήταν κάτω από το Ξενοδοχείο ΟΛΥΜΠΙΑ. Αφού φάγανε καλά το πρωινό τους ξεκίνησαν για την Έδεσσα. Όμως σε λίγο ξανα επέστρεψαν στο Ξενοδοχείο με το παρμπρίζ της Μαύρης Μερσεντές σπασμένο. Τότε τους πρότεινα εγώ να τους πάω από άλλο δρόμο. Και τους πήγα στον Κοπανό (χωριό) από τον δρόμο που πάει από την Εκκλησία Παναγιωτούλα.

Όταν φθάσαμε εκεί η Ντόρα Γιαννακοπούλου που καθόταν δίπλα μου, μου είπε «και τώρα πως θα πας στη Νάουσα;» και της απαντώ «Σ' αυτό το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου Το Γυμνάσιό μας φέρνουν πάντα ημερήσια εκδρομή. Επτά (7) χιλιόμετρα είναι». Και μου έδωσε ένα φιλάκι.

Μετά πολλά χρόνια συνάντησα τον Μίκη Θεοδωράκη στη Γειτονιά μου μαζί με ένα δημοσιογράφο της εφημερίδας ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ κι όταν του είπα πότε γνωριστήκαμε έμεινε Άφωνος. Μάλιστα δε, με κάλεσε να πάω στο σπίτι του στην Αθήνα όταν κάποτε πάω σ' αυτή την Πόλη. Έτσι μου είπε «σ' αυτή την Πόλη».

Δημήτρης Αυξέντης

daisy medium

Search