Ο Μίκης στο...Στρατό!

Σε άλλες εποχές η παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη σε γιορτές της... 
Αστυνομίας ή του Στρατού θα ήταν κανονικό ανέκδοτο. Οχι πλέον. Ετσι, η παρουσία του στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς και το πλήθος των εγκωμίων που άκουσε από ένστολους και μη, δεν έχει τη διάσταση ενός περίπου... κοσμοϊστορικού γεγονότος, όπως μας το παρουσίασαν τα κανάλια της κρατικής ΕΡΤ. Διότι η εποχή που ο Μίκης ήταν «αντεθνικώς δρων» είναι πολύ μακρινή και έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Επομένως, τέτοιες εκδηλώσεις δεν σηματοδοτούν ούτε «την ενότητα του έθνους» ούτε φανερώνουν τη «δημοκρατική συνείδηση των ενόπλων δυνάμεων», όπως είπε -καθ' υπερβολήν- ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος. Αυτά έχουν εξασφαλιστεί, ευτυχώς, εδώ και δεκαετίες. Αλλωστε, ο Μίκης έγινε υπουργός σε πιο ταραγμένες πολιτικά περιόδους (1989) και δεν διαταράχθηκε τίποτα. Σε παρόμοια εκδήλωση τιμής προς το πρόσωπό του είχε συμμετάσχει και το 2005, τότε στη γιορτή της Αστυνομίας. Και τότε είχαν ακουστεί παρόμοιες υπερβολές. Δεν ξέρουμε αν ο Μίκης αποτελεί «ζωντανό μνημείο του έθνους», όπως είπε ο Βενιζέλος. Σίγουρα αποτελεί έναν ζωντανό μύθο του πολιτισμού και της πολιτικής. Και τέτοιοι μύθοι πρέπει να προφυλάσσονται. Και όχι να αναλώνονται σε επετειακές εκδηλώσεις, όπου εκτελείται, για παράδειγμα, με χαζοχαρούμενο τρόπο, ένα τραγούδι σαν τη «Δραπετσώνα»...

Γ.ΚΑΡ.

Τίμησαν τον Μίκη Θεοδωράκη οι Ένοπλες Δυνάμεις

Υπό τας ...διαταγάς του Μίκη Θεοδωράκη οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας πέταξαν στη θάλασσα το 2009 και υποδέχτηκαν το 2010. 

mikis_stratos

«Οι λέξεις Ελλάδα - πατρίδα - ελευθερία διαπνέουν το έργο μου», τόνισε ο Μίκης Θεοδωράκης.
Το κέντρο επιχειρήσεων στήθηκε το βράδυ της παραμονής στη Λέσχη Αξιωματικών στη Ρηγίλλης και οι ... μάχες μαίνονταν μέχρι το πρωί.

Τη βραδιά χαρακτήρισαν οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο υπουργός Αμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος, μιλώντας για ανατροπή και αποκατάσταση της Ιστορίας, αναφερόμενος στην απόφαση των Ενόπλων Δυνάμεων να τιμήσουν τον Μίκη Θεοδωράκη.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, χαρακτήρισε τον Μίκη Θεοδωράκη ως το μεγαλύτερο κεφάλαιο της πολιτιστικής ιστορίας του τόπου μας και σημαντικό παράγοντα στο γίγνεσθαι της χώρας. «Η μουσική σας είναι μέλος της ζωής μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Ολόκληρο το έργο μου ερμηνεύεται υπό το πρίσμα τριών λέξεων: Ελλάδα-πατρίδα-ελευθερία», υπογράμμισε στην ομιλία του ο κ. Θεοδωράκης. «Εάν θέλουμε να προχωρήσουμε ως έθνος και ως λαός πρέπει να υπάρχει εθνική ενότητα, διαφορετικά θα ζούμε καταδικασμένοι να έχουμε τον ρόλο του εξαρτημένου, του ουραγού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γ. Τσακ.

Search