Δελτίο Τύπου - Ουρουγουάη 2006

Αθήνα, 12/9/2006

Η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης", με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Θεόδωρου Κασσίμη, μετά από πρόσκληση των Ελληνικών Κοινοτήτων θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Νότιο Αμερική, παρουσιάζοντας τα πιο γνωστά λαϊκά και λυρικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και αποσπάσματα από το έργο του Canto General , σε ποίηση του Χιλιανού ποιητή Pablo Neruda. Η περιοδεία θα πραγματοποιηθεί από 24 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου 2006 και περιλαμβάνει τις πόλεις, Σάο Πάολο Βραζιλίας (26/9), Mπουένος ’ϊρες Αργεντινής (29 και 30/9) και Μοντεβίδεο Ουρουγουάης (2/10).

Η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" με ερμηνευτές το Τρίφωνο (Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης, Δημήτρης Υφαντής) διατρέχουν μαζί ένα σημαντικό κομμάτι από το έργο του συνθέτη και σ' ένα συνεχή διάλογο με την οθόνη αποτυπώνεται με τον πλέον διεισδυτικό τρόπο ( συνδυασμός μουσικής και εικόνας ) η παγκόσμια πολιτική πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων.
Το οπτικό υλικό, η σκηνοθετική επιμέλεια του οποίου ανήκει στη Μαργαρίτα Θεοδωράκη, περιλαμβάνει σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα και video από όλη την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας ( Εθνική Αντίσταση, Εμφύλιος, 114, επταετία) και της Κύπρου, από την αντίσταση των λαών στις δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής και την πολιτική τους δικαίωση, τον αγώνα του ΙRA στην Ιρλανδία και φτάνει έως τις ημέρες μας στην κατοχή της Παλαιστίνης, στην εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ, στην εισβολή στο Λίβανο και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Γκουαντανάμο και του ’μπου Γκράιμπ.
Οι παραστάσεις, μέσα από τη μουσική, την ποίηση και την εικόνα, συνδέουν την ιστορία του Ελληνικού λαού με αυτή των λαών της Λατινικής Αμερικής και επιχειρούν να διατυπώσουν μηνύματα παγκόσμιας ειρήνης και αλληλεγγύης.

Από το Γραφείο Τύπου


Πρόγραμμα συναυλιών - tour Νότιος Αμερική

1. Σάο Πάολο, Βραζιλία 26/9/2006
2. Μπουένος Άϊρες, Αργεντινή 29 & 30/9/2006
3. Μοντεβίντεο, Ουρουγουάη 2/10/2006

Πρόγραμμα

1. Χαρταετοί - Ορχηστρικό
2. Της Ξενιτιάς (Φεγγάρι μάγια μού Έκανες) - Τρίφωνο
3. Το Παληκάρι έχει καημό - Ερωφίλη / Προβολή 
4. Μέσα στα μαύρα σου μαλλιά - Δημήτρης Υφαντής
5. Όμορφη πόλη - Νίκος Κουρουπάκης 
6. Μαργαρίτα Μαργαρώ - Τρίφωνο 
7. Αγάπη μου / Φαίδρα - Ερωφίλη & Τρίφωνο (φωνητικά)
8. Αν θυμηθείς στ' όνειρό μου - Δημήτρης Υφαντής
9. Algunas Bestias - Ερωφύλλη / Προβολή
10. Voy a vivir - Δημήτρης Υφαντής /Προβολή
11. Los Libertadores - Ερωφίλη 
12. La United Fruit Co. - Δημήτρης Υφαντής
13. Vegetaciones - Ερωφίλη
14. America Insurrecta - Νίκος Κουρουπάκης & Ερωφίλη / Προβολή
15. Βρέχει στο φτωχογειτονιά - Νίκος Κουρουπάκης / Προβολή 
16. Στρώσε το στρώμα σου - Νίκος Κουρουπάκης & Τρίφωνο (φωνητικά)
17. Ήταν 18 Νοέμβρη / Το γελαστό παιδί - Δημήτρης Υφαντής / Προβολή
18. Κάποτε θά έρθουν να σου πουν - Δημήτρης Υφαντής
19. Μαργαρίτα Μαγιοπούλα - Ερωφίλη
20. Αυτούς που βλέπεις - Νίκος Κουρουπάκης / Προβολή
21. Χρυσοπράσινο φύλλο - Νίκος Κουρουπάκης / Προβολή
22. Άσμα Ασμάτων - Τεό Λαζάρου / Προβολή
23. Θρήνος - Τεό Λαζάρου / Προβολή
24. Etat de Siège - Ορχηστρικό / Προβολή
25. Μην ξεχνάς τον Ωρωπό - Τρίφωνο, Τεό Λαζάρου, Ξένος Συμβουλίδης, Μαριλίζα Παπαδούρη/ Προβολή
26. Όταν σφίγγουν το χέρι - Τρίφωνο, Τεό Λαζάρου, Ξένος Συμβουλίδης, Μαριλίζα Παπαδούρη
27. Θα σημάνουν οι καμπάνες - Τρίφωνο, Τεό Λαζάρου, Ξένος Συμβουλίδης, Μαριλίζα Παπαδούρη 
28. Άρνηση ( Στο περιγιάλι ) - Προβολή με Μίκη Θεοδωράκη 
29. Δόξα τω Θεώ - Τρίφωνο, Τεό Λαζάρου, Ξένος Συμβουλίδης, Μαριλίζα Παπαδούρη
30. Zorbas Finale - Ορχηστρικό / Προβολή

Σε περίπτωση bis:
1. Της Δικαιοσύνης
2. Βράχο βράχο
3. Απρίλη μου
4. Βάρκα στο γιαλό


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ Ν. ΑΜΕΡΙΚΗ

Αθήνα, 19/10/2006

Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" ολοκλήρωσε την περιοδεία στη Λατινική Αμερική, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Θεόδωρου Κασσίμη, μετά από πρόσκληση των Ελληνικών Κοινοτήτων του Σάο Πάολο Βραζιλίας, του Μπουένος ’ιρες Αργεντινής και του Μοντεβίδεο Ουρουγουάης.

Η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" με ερμηνευτές το Τρίφωνο (Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης, Δημήτρης Υφαντής) παρουσίασε τα πιο γνωστά λαϊκά και λυρικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και αποσπάσματα από το έργο του Canto General , σε ποίηση του Χιλιανού ποιητή Pablo Neruda.

Οι συναυλίες συνοδεύτηκαν από προβολικό υλικό, η σκηνοθετική επιμέλεια του οποίου ανήκει στη Μαργαρίτα Θεοδωράκη και το οποίο περιλαμβάνει σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα και video από όλη την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας ( Εθνική Αντίσταση, Εμφύλιος, 114, επταετία) και της Κύπρου, από την αντίσταση των λαών στις δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής και την πολιτική τους δικαίωση, τον αγώνα του ΙRA στην Ιρλανδία και φτάνει έως τις ημέρες μας στην κατοχή της Παλαιστίνης, στην εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ, στην εισβολή στο Λίβανο και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Γκουαντανάμο και του ’μπου Γκράιμπ.

Η παράσταση που παρουσιάστηκε στη Λατινική Αμερική είχε έντονο πολιτικό περιεχόμενο και διατύπωνε μηνύματα ειρήνης, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Μηνύματα τα οποία υπερασπίστηκε με σθένος ο Μίκης Θεοδωράκης και μέσα από το μουσικό του έργο και μέσα από την πολιτική του παρουσία όλα αυτά τα χρόνια.

Η παρουσία της Ορχήστρας στο Μπουένος ’ιρες συνέπεσε με τις εκτεταμένες διαδηλώσεις που γίνονται για την εξαφάνιση του Χούλιο Λόπες, μάρτυρα – κλειδί στη δίκη για τα εγκλήματα του "Βρώμικου Πολέμου" κατά την περίοδο της δικτατορίας.
Μέσα σε αυτό το φορτισμένο πολιτικά κλίμα, οι συναυλίες συνάντησαν την πολιτική αποδοχή, τον ενθουσιασμό και τη συγκίνηση ενός μεγάλου μέρους του κοινού, αλλά ταυτόχρονα προκάλεσαν και αντιδράσεις σε ένα πολύ μικρότερο κομμάτι του.

Οι αντιδράσεις αυτές εκφράστηκαν με έντονες διαμαρτυρίες για το οπτικό υλικό της παράστασης, με αποχωρήσεις, αλλά και επεισόδια στο χώρο της συναυλίας( σκίσιμο αφισών, προσπάθεια για δημιουργία προβλημάτων στην κονσόλα του ήχου και των φώτων ) με στόχο να διακοπεί η συναυλία. 
Δήλωση για αυτές τις απαράδεκτες αντιδράσεις έκανε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, επικεφαλής της Ορχήστρας: Η Λαική Ορχήστρα έχοντας συνείδηση ότι η στρατευμένη τέχνη στα οράματα της ειρήνης και της δικαιοσύνης και ειδικότερα το έργο του Μίκη Θεοδωράκη ενοχλεί σταθερά τους πολέμιους αυτών των ιδανικών, θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων και των λαών που βασανίζονται, υποφέρουν και αγωνίζονται για ένα κόσμο καλύτερο. ’λλωστε ο καθένας, αναλόγως με τη θέση που έχει για τη ζωή, επιλέγει και τα ιδανικά που υπερασπίζεται.

Από το Γραφείο Τύπου