Έργο:

Λαϊκή Συναυλία

Πόλη:

Αθήνα

Τόπος:

Θέατρο Badminton

Οργάνωση:

Ερμηνευτές:

Νένα Βενετσάνου, Βασίλης Λέκκας, Tareq Hanouf
Ημερομηνία: 24/03/2010

 

πίσω στις δραστηριότητες


afisa_badmintonΈνα καράβι για τη Γάζα - Σπάσαμε την πολιορκία 
ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON 
Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010, 9 μμ. 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ - ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Για αρκετές δεκαετίες, από τις αρχές του ’70, η ελληνική κοινωνία στάθηκε αλληλέγγυα στην Παλαιστινιακή Αντίσταση, όσο καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης. Από κάποιο σημείο και μετά, όπως διαλύθηκαν όλα τα δίκτυα αλληλεγγύης στην κοινωνία μας άρχισε να χάνεται κι αυτό. Αλλά, πριν δυο χρόνια, μέσα στην πιο σκληρή στιγμή στη 40χρονη πολιορκία της Γάζας, ήρθε ένα γεγονός παράτολμο, εύψυχο, που φάνταζε ότι επιζητεί το αδύνατο. Μια χούφτα άοπλοι πολίτες μπορούν να σπάσουν την πολιορκία της Γάζας;  Κι όμως αυτό ακριβώς έγινε τον Αύγουστο του 2008. 
Επιβαίνοντας σε δύο ελληνικά ψαροκάικα 44 άνθρωποι από 13 χώρες, μέλη της διεθνούς πρωτοβουλίας Free Gaza Movement (www.freegaza.org), έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια τη θαλάσσια πολιορκία της Γάζας.  Την πιο μακρόχρονη και βάρβαρη πολιορκία στην ανθρώπινη ιστορία ενός ολόκληρου λαού, από στεριά, αέρα και θάλασσα. Σαράντα ολόκληρα χρόνια ενάμισι εκατομμύριο Ελεύθεροι Πολιορκημένοι Παλαιστίνιοι επικοινωνούν με τον έξω κόσμο μόνο μέσα από τα λαγούμια που ανοίγουν οι εύψυχοι γαβριάδες όλων των πολιορκιών. 
Αυτό το οραματικό, ρομαντικό πνεύμα είναι που συνεγείρει και πάλι τις συνειδήσεις μας. Ακολούθησαν άλλα τέσσερα ακόμη επιτυχή εγχειρήματα. Κι άλλα τρια στα οποία οι Ισραηλινοί πειρατές, στην πρώτη περίπτωση διεμβόλισαν το σκάφος, στην δεύτερη κατα την διάρκεια της εισβολής στην Γάζα απείλησαν να το βυθίσουν και στην τρίτη το απήγαγαν στο Ισραήλ κλείνοντας στη φυλακή και στη συνέχεια απελαύνοντας τους αγωνιστές ναυσιπλόους. 
Έτσι, σήμερα, αποφασίσαμε να επιχειρήσουμε και πάλι, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στην Παλαιστινιακό Αντίσταση. Συγκροτήσαμε την πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» (www.shiptogaza.gr ) για τη συνδιοργάνωση και συμμετοχή μας σε μια νέα, ευρύτερη, ριζικά αναβαθμισμένη, διεθνή αποστολή με το Free Gaza Movement και ισχυρές συλλογικότητες από πολλές χώρες. 
Στα τέλη του Απρίλη 2010, η αποστολή με περισσότερα από 10 σκάφη, φορτηγά και επιβατηγά, πολυεθνικό πλήρωμα και επιβάτες, θα πλεύσει και πάλι προς τη Λωρίδα της Γάζας, μεταφέροντας τούτη τη φορά –κυρίως- βασικά υλικά ανοικοδόμησης (τσιμέντο, ξυλεία κ.λπ.), υλικά που το Ισραήλ έχει απαγορεύσει να μπουν στη Γάζα, και ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Στόχος μας, εφικτός, είναι το ελληνικό τμήμα της διεθνούς αυτής αποστολής να συμμετέχει με ένα τουλάχιστον πλοίο, κατάλληλο για μεταφορά ανθρώπων και υλικών. Το πλοίο αυτό, για την απόκτηση του οποίου ξεκινήσαμε οικονομική καμπάνια, δεν θα ανήκει σε κάποιο φυσικό πρόσωπο, αλλά σε εταιρικό νομικό πρόσωπο, θα έχει συμμετοχικό και μεριδιακό χαρακτήρα και προορίζεται  να αποδοθεί στον Παλαιστινιακό λαό μετά το τέλος των πρώτων  αποστολών.
Η αλληλεγγύη μας δεν αφορά μόνο τη Λωρίδα της Γάζας.  Με το χτίσιμο του Ισραηλινού Τείχους και τις συνεχείς βίαιες επεμβάσεις του Ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη, ο αποκλεισμός έχει επεκταθεί σε όλη την Παλαιστινιακή γη, έτσι ώστε το σπάσιμό της θαλάσσιας πολιορκίας της Γάζας να συνεπάγεται το πρώτο ελεύθερο άνοιγμα της Παλαιστίνης προς τον  έξω κόσμο.
Το ταξίδι μας στη Γάζα θα τελειώσει όταν θ’ ανοίξουν τα θαλάσσια σύνορα της Γάζας. Ως τότε εμείς θα ταξιδεύουμε. Ως τότε εμείς θα κάνουμε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ό,τι μπορούμε, για να φτάσει η Μεσόγειος ν’ ανοίξει ως θάλασσα, κι αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης που δημιούργησαν οι Ισραηλινοί εκεί να πάψει να υπάρχει.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

ΛΑΪΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»

Τραγουδούν:
ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΟΥ 
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ 
TAREQ HANOUF

Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης"

Θανάσης Βασιλάς, μπουζούκι
Γιάννης Ματσούκας, μπουζούκι
Τατιάνα Παπαγεωργίου, πιάνο
Ξενοφών Συμβουλίδης, όμποε-φλογέρες 
Δημήτρης Παπαγγελίδης, κιθάρα 
Άγγελος Θεοδωράκης - Παπαγγελίδης, κλασική κιθάρα
Αρτέμης Σαμαράς, βιόλα
Λευτέρης Γρίβας, ακορντεόν 
Σταύρος Καβαλιεράτος, μπάσο
Νίκος Σκομόπουλος, ντραμς
Στέφανος Θεοδωράκης - Παπαγγελίδης, κρουστά

Συντονισμός: Μαργαρίτα - Ασπασία Θεοδωράκη
Ηχοληψία: Μιχάλης Αλεξάκης, Τάκης Κορορός

Σημαντική συμβολική συμμετοχή και στήριξη του εγχειρήματος «Ένα καράβι για τη Γάζα» είναι η παρουσία της Λαϊκής Ορχήστρας "Μίκης Θεοδωράκης" Ο ήχος της Ορχήστρα φιλοδοξεί να διαφυλάξει τη βασική αντίληψη του συνθέτη για την ηχητική συνοδεία στους Κύκλους Τραγουδιών του όπως έχουν καταγραφεί στη συλλογική μνήμη του λαού μας.  Το πείραμά του αυτό, που εν πολλοίς ήταν συνέχεια της ορχηστρικής λιτότητας των λαϊκών συνθετών, επιβεβαιώθηκε ιστορικά. Τα παραδείγματα των λαϊκότροπων έργων του με πρωταγωνιστές τον Μανώλη Χιώτη, τον Κώστα Παπαδόπουλο και τον Λάκη Καρνέζη καθιέρωσαν τον "ήχο Θεοδωράκη" που παραμένει ζωντανός και πάντα ο ήχος της Ελλάδας. 
Αυτός ο ιδιαίτερος ήχος υπήρξε ο στόχος της Ορχήστρας. 
Στις συναυλίες διαμαρτυρίας για την εισβολή στο Ιράκ η Ορχήστρα είχε βγάλει την ακόλουθη ανακοίνωση:

Το 1972 ο Μίκης Θεοδωράκης γράφει στον πρόλογο του βιβλίο του ΤΟ ΧΡΕΟΣ: 
"Τίποτα δεν είναι πιο αναγκαίο και πολύτιμο για τον Άνθρωπο παρά η Ελευθερία. Αν δεν έχεις τροφή, αν δεν έχεις γνώσεις, αν δεν έχεις ανέσεις, τότε υποφέρεις. Αν δεν έχεις Ελευθερία, τότε δεν υπάρχεις. Γιατί τότε δεν μπορεί να λογαριάζεσαι Άνθρωπος."
Η Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" έχει ένα διπλό χρέος προς το όνομά της: να υποστηρίξει το μουσικό έργο του συνθέτη αλλά και τους αγώνες του για ελευθερία. 
Γι' αυτό θεωρούμε σημαντική τη συμμετοχή μας σε εκδηλώσεις για την ειρήνη, την καταπολέμηση του ρατσισμού, τις κοινωνικές αδικίες. Δώσαμε το παρόν στις συναυλίες για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και στο Ιράκ και συνεργαστήκαμε με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα πολλές φορές για να μαζέψουμε χρήματα για τα παιδιά της Παλαιστίνης, δείχνοντας έτσι έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό.Για όλους εμάς, τους μουσικούς, τους οργανωτές, τους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργαζόμαστε, ποτέ όσα κάνουμε δεν είναι αρκετά.

ROSS DALY

Ross Daly, λύρα, ραμπάμπ, λαούτο
Κέλλυ Θωμά, κρητική λύρα
Περικλής Παπαπετρόπουλος, σάζι
Γιώργος Μανωλάκης,

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Μέλη της είναι οι:
Μάρθα Μαυροειδή, φωνή πολίτικο λαούτο 
Χάρης Λαμπράκης, νέι 
Σοφία Λαμπροπούλου, κανονάκι 
Στρατής Ψαραδέλλης, πολίτικη λύρα 
Λευτέρης Χαβουτζάς, κιθάρα 
Γιώργος Βεντουρής, κοντραμπάσο 
Κώστας Μερετάκης, κρουστά 
Δημήτρης Εμμανουήλ, κρουστά
Η Ορχήστρα αυτή συγκροτήθηκε ειδικά για το Φεστιβάλ Αλληλεγγύης, μέσα στο πνεύμα μιας άλλης παιδείας που άφησε το Μουσικό Σχολείο της Παλλήνης, στην πιο καλή του περίοδο, τότε που όλα τα μέλη της φοιτούσαν εκεί. Σήμερα, όλοι τους πολύ σημαντικοί μουσικοί, στο κέντρο της σκηνής για την έρευνα των παραδόσεων της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, ενώνουν τη φωνή τους και τη φωνή των οργάνων τους με την καμπάνια «Ένα καραβι για τη Γάζα».

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ –ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

X DARAWIS

Οι ράπερς LOWKEY και SHADIA με τον DJ CORIN (Λονδίνο)

LOWKEY (Kareem Dennis)

Ιρακινής καταγωγής, που γεννήθηκε και ζει στο Λονδίνο, ο Lowkey (1986), από τις σημαντικότερες φιγούρες του Αγγλικού hip hop, μουσικός, ηθοποιός, ποιητής και ιδιαίτερα μαχητικός ακτιβιστής. Μπήκε γρήγορα στο κέντρο της σκηνής καθώς υιοθετήθηκε και στηρίχτηκε από τους περίφημους Wu-Tang, ήδη από τον πρώτο του δίσκο «Dear listener».  Έγινε η φωνή του μαχητικού hip hop με την έντονη καταγγελία της σφαγής στη Γάζα το 2009. Άνοιγε την ευρωπαϊκή περιοδία των   Immortal Technique, Canibus, και Dead Prez. Πριν λίγους μήνες έβγαλε το συγκλονιστικό "Long Live Palestine" με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών, όπως οι Παλαιστίνιοι DAM, Shadia Mansour, The Narcicyst από τοΙράκ, οι Ιρανοί Hich Kas and Reveal, ο Συριο-λιβανέζος περφόρμερ  Eslam Jawaad και ο Αφροαμερικάνος Μουσουλμάνος  Hasan Salaam. Αυτές τις μέρες αρχίζει μια σημαντική περιοδεία σε όλη την Ευρώπη με μια παράξενη και διαφορετική συηεργασία: με τον πανεπιστημιακό, συγγραφέα, πολιτικό αναλυτή και βαθιά αντι-σιωνιστή Εβραίο Norman Finkelstein. 

SHADIA MANSOUR

Η Shadia Mansour , που είναι και γνωστή ως «η πρώτη Κυρία του αραβικού hip hop», είναι Παλαιστίνια που γεννήθηκε και ζει στο Λονδίνο. Από τα πέντε της εμφανίστηκε σε διάφορα αγγλικά και αραβικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα και έγινε η ηγετική γυναικεία φωνή στον αραβικό MC κόσμο. Συνεργάστηκε ή συμμετείχε σε κοινές συναυλίες με τους Παλαιστίνιους DAM, αλλά και με τους:Basta Rhymes, Q-Tip, EPMD, Bilal, Immortal Technique κ.λπ. και συμμετείχε στο ντοκιμαντερ των AAlikes” “Ballot or the Bullet”. Τραγούδησε συγκλονιστικά, σόλο φωνή, το ποίημα του Μαχμούντ Νταρουίς «Πάνω στη Γη» ως κλασική αραβική τραγουδίστρια.

ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ:
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
NORMAN FINKELSTEIN
ROBERT WYATT – GILAD ATZMON
FRANK LONDON
MANU CHAO
ZAK DE LA ROCHA

Search