Ζάτουνα 29/7/2014. Στο πανέμορφο χωριό της Αρκαδίας ξεδιπλώθηκαν μνήμες από την εποχή της εξορίας του μεγάλου μας μουσικού δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη. Η κόρη του Μαργαρίτα μαζί με τοπικούς παράγοντες του χωριού διοργάνωσαν μια επετειακή συναυλία
για να γιορτάσουν τα 89 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη.

Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη

Το μουσείο του Μίκη Θεοδωράκη που στεγάζεται στο παλιό σχολείο όπου φοίτησαν τα παιδιά του Γιώργος και Μαργαρίτα, κατά τη διάρκεια της εξορίας του εκεί γέμισε με κόσμο από τα γύρω μέρη αλλά και από όλη την Ελλάδα, ακόμη και από Γερμανία, Ιταλία. Άνθρωποι που διψούσαν να ακούσουν, να μάθουν, να ζήσουν, να θυμηθούν μια εποχή δυσβάσταχτη για τον Μίκη και την οικογένειά του αλλά και τόσο δημιουργική και παραγωγική σε πνεύμα, ποίηση, μελωδία.

Με τη Μελίνα Μερκούρη (φωτογραφίες από το μουσείο)

Εσωτερικό χώρος μουσείου Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα Αρκαδίας

Με πολλή χαρά ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της Μαργαρίτας για ξενάγηση στη Ζάτουνα, σε μέρη που μαζί με τον αδερφό της έζησαν, περπατησαν "αναγκαστικά" στην πιο τρυφερή περίοδο της ζωής τους όταν ο "μπαμπάς Μίκης" όπως συγκινητικά τον αποκαλεί μέχρι και σήμερα ήταν εκεί ΕΞΟΡΙΑ. Οι κάτοικοι της Ζάτουνας δικαίως θεωρούν τον Μίκη συγχωριανό τους και τιμώντας τον δημιούργησαν το υπέροχο μουσείο με εκθέματα από τους αγώνες του Μίκη, από σκέψεις, ιδέες, οράματα που αποτύπωνε στο χαρτί όντας "φυλακισμένος" αλλά με την ψυχη΄πάντα ελεύθερη να σχεδιάζει το επόμενο πέταγμα.

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη χαιρετίζει την εκδήλωση. Δεξιά στη φωτό οι Θ. Βασιλάς (μπουζούκι) και Σ. Καβαλιεράτος (μπάσο)


Συνοδοιπόροι στη χθεσινή βραδιά ήταν εφτά σπουδαίοι τραγουδιστές που συνοδευόμενοι από την Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" έδωσαν μια όμορφη συναυλία την ημέρα των γενεθλίων του Μίκη που έκλεινε τα 89 του χρόνια. Τραγουδήσαμε, χειροκροτήσαμε, ευχηθήκαμε μαζί με τους Λάκη Χαλκιά, Μπάμπη Τσέρτο, Νάντια Καραγιάννη, Νίκο Καραγιάννη, Μπέτυ Χαρλαύτη, Μαργαρίτα Γκινοσάτη, Κώστα Πατσιά. Μετά τη Δραπετσώνα, τον Ωρωπό, τους Χαρταετούς, Της αγάπης αίματα, Βρέχει στη φτωχογειτονιά και τόσα άλλα θρυλικά ακούσματα, η αυλαία έπεσε με τον Ζορμπά. Τότε οι καρέκλες άρχισαν να αδειάζουν μία-μία και να γεμίζει η αυτοσχέδια "πίστα" μπροστά από την ορχήστρα.

Μπ. Τσέρτος, Ν. Καραγιάννη, Λ. Χαλκιάς λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας.

Πιασμένοι ώμο με ώμο πολλοί "Άντονι Κουίν" και άλλοι τόσοι "Άλαν Μπέιτς" έφτιαξαν μια μαγική ατμόσφαιρα. Μια μεγάλη αγκαλιά, μια ανοιχτή αγκαλιά. Ο Μίκης ενώνει. Ο Μίκης εξακολουθεί να πυροδοτεί το πνεύμα, την τέχνη, τη ζωή. Και του χρόνου πάλι εκεί, στη Ζάτουνα, την "πατρίδα" της Μαργαρίτας, του Γιώργου, του Μίκη...τη δική μας!     Χ.Κ.

https://www.youtube.com/watch?v=I0pKTzoRlNE

Search