Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2015

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Αγαπητοί αναγνώστες,
Μετά την χθεσινή επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη που ξεκαθάρισε εντελώς την κατάσταση όσον αφορά τον ίδιο, την Σπίθα και τον Σύριζα, αισθανόμαστε μια μεγάλη και ανθρώπινη δικαίωση για όσα γράφαμε επί μήνες, ενώ κάποιοι μας λοιδορούσαν συνειδητά για την επιλογή μας να λέμε την αλήθεια και να ασκούμε κριτική στον Σύριζα για τις προδοσίες του, τα λάθη του και τις πολιτικές παλινωδίες του, λες και εμείς ήμαστε δεξιοί, κυβερνητικοί, μνημονιακοί ή δεν ξέρουμε κι εμείς τι άλλο...
 
Βγάζουμε στην επιφάνεια ξανά ένα κείμενο που αναρτήθηκε για πρώτη φορά από εμάς στις 5/10/2014. Το κείμενο αυτό παραθέτει ολόκληρο το ιστορικό της μεγάλης υπόθεσης που αναλύει ο Μίκης Θεοδωράκης στην επιστολή του και έρχεται σε πλήρη αρμονία μαζί του. Παραθέτουμε επίσης όλα τα link με ότι έχει γραφτεί απ' τον Μίκη Θεοδωράκη από τον καιρό της Σπίθας και καλούμε τους αναγνώστες μας να τα μελετήσουν σε βάθος για να κατανοήσουν το μέγεθος της προδοσίας του ΣΥΡΙΖΑ προς το λαϊκό κίνημα που φούντωσε, ειδικά την εποχή του 2011 και 2012.
 
Εποχή που έδρασε ο Μίκης Θεοδωράκης και η ΣΠΙΘΑ.
 
Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού
 

 
        Πρώτη δημοσίευση 5/10/2014
Αγαπητοί φίλοι,
Πολλοί φίλοι του blog και πολλοί συναγωνιστές μας ρωτούν γιατί χτυπάμε πολιτικά και ιδεολογικά τον ΣΥΡΙΖΑ (αναρτώντας συχνά κείμενα που είναι εις βάρος του) και αρνούμαστε την τωρινή ιστορική κατά εκείνους Ελληνική πολιτική πραγματικότητα, της βέβαιης δηλαδή ανέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Αρνούμαστε κατά εκείνους (αλλά ακόμα χειρότερα εμποδίζουμε) την ιστορία να πάρει τον δρόμο της. Εμποδίζουμε δηλαδή ένα αριστερό κόμμα, το πάλαι ποτέ ΚΚΕεσ, να κατακτήσει με Δημοκρατικό τρόπο την εξουσία και έτσι να γίνει το πρώτο αριστερό κόμμα που γίνεται κυβέρνηση στην Ελλάδα, κάτι που αναμφίβολα αποτελεί διαχρονικά ένα μεγάλο όνειρο χιλιάδων αριστερών αγωνιστών, προοδευτικών και ριζοσπαστικών πολιτών.
Αναρτούμε και πάλι μαζεμένα όλα τα σχετικά κείμενα του Μίκη Θεοδωράκη και της ΣΠΙΘΑΣ για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και καλούμε τους αναγνώστες μας να τα μελετήσουν και όχι απλώς να τα αναγνώσουν. Κείμενα που γράφτηκαν καθ' όλη την διάρκεια της πορείας της ΣΠΙΘΑΣ απ' το 2011 μέχρι και τις μέρες μας. Κείμενα που σχετίζονται και συνδέονται άμεσα με πραγματικά πολιτικά γεγονότα την εποχή των μνημονίων (την εποχή της φωτιάς δηλαδή) και δεν αποτελούν απλώς θεωρητικές αναλύσεις.
  Για ΣΠΙΘΑ και ΣΥΡΙΖΑ
 
 Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΠΙΘΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ
 
 Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εκλογές - Άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ - του Μίκη Θεοδωράκη
 
ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ - ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΚΕ - του Μίκη Θεοδωράκη
 
 ΚΡΙΜΑ... - του Μίκη Θεοδωράκη
 
Μίκης Θεοδωράκης: Τρία επίκαιρα σχόλια
 
 Οι εκλογές και τα ρόπαλα - του Μίκη Θεοδωράκη
 
ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΠΙΘΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΡΙΖΑ
Καταρχάς πρέπει εκ των προτέρων να αναφέρουμε, αν και θεωρούμε ότι είναι αυτονόητο, ότι δεν υπήρξαμε ποτέ ούτε είμαστε τώρα μέλη ή οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε δεν καταλαβαίνουμε για ποιόν λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εξαιρεθεί απ' την πολιτική κριτική που ασκούμε (με βάση την πολιτική ανάλυση που κάνουμε απ' το 2010 έως σήμερα). Για μας το να κριτικάρουμε ένα αριστερό κόμμα, εντός ή εκτός εισαγωγικών, όχι μόνο δεν αποτελεί ταμπού, αλλά αντίθετα αποτελεί υποχρέωση.
Ο Ιδρυτής και Ηγέτης της ΣΠΙΘΑΣ, Μίκης Θεοδωράκης, ονόμασε και όχι τυχαία, το Κίνημά του Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών και όχι κίνημα αριστερών πολιτών. Θεωρούσε και θεωρεί, ότι ήρθε επιτέλους η ώρα, μετά από τόσες ιστορικές περιπέτειες που πέρασε η Πατρίδα μας, να ξεφύγουμε απ' τις διαχωριστικές γραμμές και τον κομματισμό και να ενωθούμε γύρο απ' την Πατρίδα με έναν τρόπο διαφορετικό απ' ότι το κάναμε μέχρι τότε. Η ΣΠΙΘΑ και ο Θεοδωράκης απευθυνόταν σε πολίτες που δεν είχαν καμία κομματική ταύτιση και άλλου είδους εξάρτηση, ελπίζοντας ότι αυτοί οι πολίτες θα ήταν πολλοί και θα ήταν αποφασισμένοι. Επίσης, καλούσε και εκείνους που είχαν κομματική ταύτιση και άλλου είδους εξάρτηση στο παρελθόν, να την αποβάλλουν μια για πάντα και να συνεχίσουν στον διαφορετικό (αλλά δύσκολο) δρόμο που τους έδειχνε.
Πρέπει να θυμίσουμε στους φίλους και συναγωνιστές, ότι η ΣΠΙΘΑ, παρότι βρισκόταν πάντα έξω και ενάντια στο σύστημα εξουσίας (για λόγους που έχει αναλύσει ο Μίκης Θεοδωράκης διεξοδικότητα με δεκάδες κείμενα) την περίοδο των πρώτων αλλά και των δεύτερων βουλευτικών εκλογών του 2012 ήταν προσκείμενη φιλικά ως ένα βαθμό προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Για του λόγου το αληθές αναρτούμε την δήλωση που έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης για τον ΣΥΡΙΖΑ πριν τις δεύτερες εκλογές του 2012:

«Υποστηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να σχηματιστεί μια Κυβέρνηση που θα καταγγείλει το Μνημόνιο και θα επιδιώξει την ανάκτηση της Εθνικής Κυριαρχίας της πατρίδας μας.
 
Καλώ όλους τους πατριώτες και δημιουργικούς Έλληνες να βοηθήσουν, ώστε να οδηγηθεί η Ελλάδα στο δρόμο της αυτοδυναμίας, της προόδου και της Αναγέννησης.»
 
Μίκης Θεοδωράκης
Αθήνα, 8.5.3012

ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ – ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ;
Μέσα στο έτος αυτό έγιναν πολύ σημαντικά γεγονότα για το λαϊκό κίνημα στο σύνολό του, με αποκορύφωμα την γέννηση του Παλλαϊκού Αντιμνημονιακού Μετώπου Ε.ΛΑ.ΔΑ (με ένα λάμδα).
Εκεί άρχισαν τα πρώτα προβλήματα με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε λυσσαλέα για το ένα απ' τα δύο λάμδα που περιεχόταν στην πρόταση του Μίκη Θεοδωράκη για το όνομα του Μετώπου. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ (ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α) πρότεινε ο Μίκης Θεοδωράκης, ΕΝΙΑΙΑ ΛΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ (Ε.ΛΑ.Δ.Α) αντέτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτο αρνητικό πολιτικό στοιχείο λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ, ο Εθνομηδενισμός. Δεν ήθελε καν την λέξη ΕΛΛΗΝΙΚΗ μέσα στην ονομασία του Μετώπου! Παρόμοια κατάσταση δημιουργήθηκε και στην ονομασία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ πρότεινε ο Θεοδωράκης, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ επέμεινε και πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπουμε ότι σε δύο ιδιαίτερα σημαντικές περιπτώσεις (που για κάποιους μπορεί να φαίνονται λεπτομέρειες αλλά δεν είναι) ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε το ΕΛΛΗΝΙΚΟ και το ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ στοιχείο του αγώνα, ακόμα και σαν απλές λέξεις μέσα σε μια πολιτική ονομασία. Όμως, τι άλλο είναι η πραγματική αριστερά αν όχι αγάπη προς την πατρίδα; Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να παραβλεφθεί από τον Μίκη Θεοδωράκη και τα μέλη της ΣΠΙΘΑΣ αυτό το σημαντικό πολιτικό και ιδεολογικό ολίσθημα του ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα κατ' εξακολούθηση...

Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ απ' την αρχή της δημιουργίας του Μετώπου θέλησε να το καπελώσει και να το χρησιμοποιήσει σαν όχημα για την πιο γρήγορη εκλογική του ισχυροποίηση, εκμεταλλευόμενος το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη και την μεγάλη λαϊκή απήχηση που είχε και έχει μέσα στην καρδιά του λαού μας. Το αποτέλεσμα ήταν τελικά η διάλυση του Μετώπου ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ και η προδοσία της 12ης Φεβρουαρίου. Πολιτικά αυτή η συμπεριφορά και τακτική μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί απλώς ως οπορτουνιστική. Συνειδησιακά όμως πρέπει να χαρακτηριστεί ως ανήθικη.
Μέχρι τώρα φτάνουμε να καταλογίζουμε λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ τα στοιχεία του εθνομηδενισμού, του οπορτουνισμού και της ανηθικότητας! Επιχειρηματολογούμε για αυτά που γράφουμε, δεν λασπώνουμε ούτε συκοφαντούμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ ας τα διαψεύσει. Και ρωτούμε τους καλοπροαίρετους αναγνώστες και συναγωνιστές που μας πρόγκηξαν όταν κάναμε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ (την οποία και θα συνεχίσουμε): Δεν αρκούν αυτά τα στοιχεία όταν κυριαρχούν μάλιστα σε ένα πολιτικό χώρο, ώστε να είμαστε είμαστε το λιγότερο επιφυλακτικοί με αυτόν, για να μην πούμε ολοκληρωτικά εχθρικά πλέον προσκείμενοι;
Αποτελεί ο ΣΥΡΙΖΑ άραγε γνήσια ριζοσπαστική ή επαναστατική διέξοδο για τον τόπο μας; Το πιστεύει πραγματικά κανένας αυτό; Δεν νομίζουμε.

ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ Ο ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΤΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ;
Λίγες μέρες πριν από τις δεύτερες εκλογές του 2012 - ύστερα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ - έγινε σύσκεψη των αντιπροσωπειών ΣΥΡΙΖΑ και Κ.Α.Π – Σπίθα, με θέμα τη συμμετοχή του Κ.Α.Π στις επερχόμενες εκλογές σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Μανώλης Γλέζος ήταν απόλυτα πεπεισμένοι ότι με τον τρόπο αυτό η κυβερνητική εξουσία ήταν σίγουρα εξασφαλισμένη. Ο Μίκης Θεοδωράκης έθεσε δύο προβλήματα: Πρώτον το οικονομικό και Δεύτερον το κυβερνητικό. «Η Αριστερά» τόνισε, «την επομένη της ανάδειξής της σε Κυβέρνηση, δεν πρόκειται να έχει στη διάθεσή της ούτε ένα Ευρώ. Η Ελλάδα θα αδειάσει από χρήμα. Επιπρόσθετα, μια Κυβέρνηση της Αριστεράς θα χτυπηθεί έντονα από πολλές πλευρές. Ως εκ τούτου εάν δεν ξεκινήσει έχοντας στα Ταμεία της 20 δισ. ευρώ, θα καταρρεύσει συμπαρασύροντας ολόκληρη την ιστορία της Αριστεράς από το ΕΑΜ έως σήμερα. Γι’ αυτό τον λόγο και μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες θεωρώ αυτό τον στόχο (της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και Κ.Α.Π) ως πολιτικό τυχοδιωκτισμό».
Αυτά ήταν τα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη προς την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει τα 40 σημεία και το γενικό πλαίσιο που έβαλε ο Θεοδωράκης προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε απαντήσεις και σχέδιο για κανένα από τα κρίσιμα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα που έβαλε προς συζήτηση ο Μίκης Θεοδωράκης και το Κ.Α.Π – ΣΠΙΘΑ στην συνάντηση αυτή.
Βλέπουμε λοιπόν ότι τα αρνητικά πολιτικά στοιχειά του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται! Τέταρτο αρνητικό πολιτικό στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ: Ο τυχοδιωκτισμός. Πέμπτο αρνητικό πολιτικό στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ: Η προχειρότητα.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Δεν θα επεκταθούμε περισσότερο με αυτήν την ανάρτηση αν και θα μπορούσαμε να γράφουμε δεκάδες σελίδες.
Εν ολίγοις, ο Μίκης Θεοδωράκης και η ΣΠΙΘΑ τον Δεκέμβριο του 2010 ξεκίνησαν έναν δύσκολο και μακροχρόνιο, πραγματικό αγώνα για την Ελλάδα, έναν αγώνα που αποσκοπούσε και αποσκοπεί πρωτίστως στην ανάκτηση της Εθνικής Κυριαρχίας που χάθηκε αυτομάτως (και μάλιστα άνευ όρων) με δύο υπογραφές, το 2010. Σε αυτόν τον αγώνα ο Θεοδωράκης και η ΣΠΙΘΑ δεν έκαναν και ούτε θα κάνουν εκπτώσεις. Θα λέμε πάντα την αλήθεια, όσο και αν ενοχλεί κάποιους.
Σε αυτούς τους όψιμους αλλά και παλαιότερους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ που πέρασαν και από την ΣΠΙΘΑ και συνέβαλαν συνειδητά στην αποσταθεροποίησή της παίρνοντας σημαντικές θέσεις στα θεσμικά της όργανα (Πολιτικό Συμβούλιο) αφιερώνουμε αυτές τις γραμμές.
Οι συντελεστές του Θεοδωράκισμού

Search